úterý 28. března 2017

Bez Muže z Oceli


Jeden zásadní rozdíl mezi Avengers a Justice League na filmovým plátně je ten, že zatímco Avengers pokaždý nastoupí v kompletní skvadře, kterou celej jejich vesmír uctívá k smrti, tak Justice League bez svýho nejdůležitějšího člena v kině nenastoupí. Objeví se, obživne, ale nebude tam hned. Proč je ale tenhle přístup v podstatě geniální?
V první řadě tu Snyder dává důraz na dnešní svět. Dneska všichni všechno nenávidí, hejtujou, trollí, memeujou a skoro všechno, čemu nevěří, to odepisujou. Přesně v týhle vizi se Superman představil v BvS. Lidi ho nenávidí za polovinu zničenýho Metropolis při bitvě se Zodem z finále Muže z oceli. Jeho heroickej čin, při kterým se zabije s Doomsdayem ve finále navzájem, aby zachránil planetu, která ho nemusí, vypovídá úplně za všechno. Za jeho charakter. Za jeho vizi. A hlavně - za jeho smysl.
Je to jeho smrt, která změní negativního Batmana zpátky na Batmana, kterýho známe. Je to jeho smrt, která donutí si všechny uvědomit, že to všechno, co má reprezentovat eSko, myslel vážně. Je to jeho smrt, která donutí vystoupit všechny ostatní hrdiny, aby se věčně neschovávali. Proč byla ale tak důležitá? Protože v týhle vizi DC v podstatě stmelí rovnováhu zpátky tak, aby byla vyvážená - pozitivně.
Můžeme si ukázat milion postav a jejich reakcí na nějakou situaci, ale například Marvel nikdy nepředvedl nikoho tak, aby byl schopnej položit za ostatní svůj život. Teda alespoň ne v situaci, kdy ví, že to dělat nemusí, protože ho zbytek světa nenávidí.
Celej tenhle moment, podloženej překopáním původního tracku "If you love these people" od Hanse Zimmera na geniální "This is my world" ještě s Junkiem XL, tak vytváří jedinečnej filmovej/komiksovej okamžik.
Až tady se zlomí chleba. Ale byla k tomu zapotřebí důležitá věc, bez který by se nikdy nic dalšího nestalo. Sebeobětování. A hlavně SMRT. Plus zabít se, zachránit planetu a ještě u toho předtim vyznat lásku? Tak kurva - čí oko mohlo do píči zůstat suchý?




Žádné komentáře:

Okomentovat